Jysk kvalitetsarbejde er bedst – myte eller den ægte vare?

Der findes ikke så få vittigheder, hvor københavnere gør grin med jyder – og omvendt. Det er ofte noget med, at jyder har invaderet Sjælland, og noget med, at sjællændere er nogle virkelighedsfjerne snobber. Der er også mange vittigheder, der omhandler jydernes rolige gemyt og deres karakteristiske dialekter. Det er i virkeligheden nok meget dansk, at man gør venligt grin med hinanden og hinandens forskelligheder.

Ikke desto mindre er der også noget ved jyderne, som ikke anses som værende vittighedsværdigt men nærmere beundringsværdigt. Det er nemlig mere eller mindre velkendt fakta, at man som jyde ofte har det nemmere i København og på Sjælland, hvis man søger arbejde. De unge jyske mennesker, der er kommet til storbyen for at studere, får nemt studiejob i servicefagene, da den jyske dialekt udstråler troværdighed og er tillidsvækkende for mange.

En jyde ville aldrig snyde

Fordommene om, at sjællændere – i særdeleshed københavnere – prøve at snyde eller prøver at hoppe over, hvor gærdet er lavest, i forhold til jyder, der er grundige – måske lidt for grundige – lever i fuld flor. Det er også grunden til, at mange jyske håndværkere har en fordel, når de udbyder deres arbejde på Sjælland. Københavnerne vil have jysk arbejdskraft, man kan regne med, uden at det går ud over kvaliteten. Man kan dog fristes til at spørge sig selv, om det nu også kan passe, at det der jyske håndværk er så godt, som det siges.

Det er selvfølgelig svært at lave konkrete generaliseringer om den slags, men der findes bestemt jyske håndværkere, der faktisk sætter en ære i at udføre kvalitetsarbejde og som undervejs tilbyder en gennemskuelig samarbejdsproces for kunden. Sådan en håndværker kan man bl.a. være så heldig at støde på, hvis man mangler en tømrer i Haderslev, Kolding og omegn, for her holder AC Byg til. Bag AC Byg står tømrermester Anders Christensen, som holder styr på en stab af motiverede medarbejdere, og tilsammen står de for moderne arbejdsmetoder på baggrund af gode, gammeldags værdier: troværdighed og overholdelse af aftaler.

Måske er der noget om, at jysk arbejdskraft er noget, man kan regne med. Men måske er der også noget om, at der også findes god arbejdskraft på Sjælland, og at man ikke nødvendigvis kan sige noget om kvaliteten af arbejdet på baggrund af folks dialekt eller hjemby.