Kan hunden ikke bare spise vores madrester?

Fra tid til anden dukker der en debat op blandt hundeejere og dyreelskere, der handler om, hvorvidt hunde bør spise såkaldt “menneskemad”. Faktisk går debatten nærmere på, hvad hunden bør spise; både i et velfærdsperspektiv og et sundhedsperspektiv.

Vi kender allesammen de søde hundeøjne, der fokuseret sidder og holder øje med dig, mens du spiser din aftensmad. Det er så nemt at blive fristet til at snige en smagsprøve ned på gulvet til den firbenede, som lystigt smæsker det i sig, for de skal jo også have det godt. Tørfoder virker nemlig netop sådan – tørt – og er det ikke synd for hunden, at den skal spise det samme dag ind og dag ud hele livet, når vi mennesker spiser alt muligt forskelligt?

Det er nemt at blive fristet til at forkæle sin bedste ven, men er det i virkeligheden forkælelse at give resterne af aftensmaden til hunden? Det korte svar er desværre “nej”. Den mad, vi mennesker spiser, indeholder ofte alt for meget fedt og salt, til at det er sundt for din hund at spise det samme som dig. Vil du gerne være god ved din hund, er det bedste, du kan gøre, at finde et lækkert fodermærke, som f.eks. Specific hundefoder, der indeholder alle de essentielle næringsstoffer, som hunden har brug for, for at trives, og så evt. supplere med godbidder, tyggeben og lignende engang imellem. Dog er det også værd at bemærke, at godbidder og tyggeben indeholder mange overflødige kalorier, så derfor skal indtaget af disse også gerne holdes på et minimum. Evt. indfør en ugentlig “tyggebensdag”, ligesom man med børnene har en ugentlig slikdag, på den måde kan du nemt administrere, hvad din hund får at spise.

Grunden til, at din hund stirrer så sultent på din mad, når du spiser, er ganske enkelt, at hunde ikke har særligt veludviklede smagsløg. De “smager” med deres lugtesans, så når noget dufter meget, så vil den automatisk blive lækkersulten. Det giver god mening, og bør derfor ikke straffes. Det bedste, du kan gøre, når din hund følger lystigt med ved bordet, er at ignorere den, eller evt. fra hvalp lære den, at når I sætter jer til bords, så skal den ligger på et tæppe eller i sin kurv i nærheden. Hunden vil gerne være, hvor I er, så hvis I lader den “spise med” fra et sted i nærheden, slipper I for at have en hund gående ved benene, uden at hunden føler sig udskældt eller isoleret.